Ínycsiklandó téli italok
2010.12.20. 08:08
Forró csoki
Reszeljünk le egy tábla csokoládét. 4 dl tejet öntsünk egy lábasba, adjuk hozzá a csokireszeléket ( ne az összeset, egy keveset hagyjunk a díszítéshez), 1 csomag vaníliás cukrot és egy kevés őrölt fahéjat, majd forraljuk fel. Tejszínhabbal és csokireszelékkel díszítve kínáljuk.

Forralt bor
5 dl borhoz adjunk 3 dl vizet, majd forraljuk fel. Ízlés szerint cukrozzuk és fűszerezzük fahéjjal, valamint szegfűszeggel. Hőálló bögrében, forrón kínáljuk, óvatosan fogyasszuk, nehogy megsértsük a szánkat.

Grog
A forró italok közül a grogok tartalmazzák a legtöbb alkoholt, így ezt csak és kizárólag felnőttek fogyaszthatják. Tojásos-rumos groghoz 4 tojássárgáját elkeverünk 3 ek. cukorral, majd félrerakjuk. 0,5 l vizet 2,55 dl rummal felfőzünk, ezután elkeverjük a tojássárgás-cukros masszába. Hőálló poharakba töltjük és forrón kínáljuk.

Puncs
A puncs elkészítéséhez szeleteljünk fel 1 db citromot. Készítsünk 3 dl teát, szűrjük le, majd tegyünk bele 10 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 0,5 dl konyakot. Melegítsünk fel kisebb poharakat, töltsük bele az italt, a pohár szélére pedig helyezzük el a felszeletelt citromkarikákat. Ha kínáláskor öntünk rá egy kis rumot és meggyújtjuk, akkor igazán látványosan, lángolva kínálhatjuk. A puncs narancsos változatához 4 dl forró vízben, 2 narancsos tea filter segítségével készítsünk narancsos teát. Mossunk meg 1 db narancsot, ezt követően vékonyan, spirális alakban távolítsuk el a héját, majd facsarjuk ki a narancsot. A levét keverjük a teához, de vigyázzunk, hogy majd ne kerüljön bele, ezután adjunk hozzá 3 ek. brandyt és 2 ek. mézet. Várjuk meg, amíg elolvad a méz, majd töltsük bögrébe a narancsos puncsunkat. A spirál alakú narancshéjjal díszítve kínáljuk.

Tipp: Gyakori probléma, hogy a gyerekek nem isznak elegendő folyadékot, és nem fogyasztanak elegendő gyümölcsöt, mert éppen az a mottójuk, hogy "nem szeretem". A tejes gyümölcsturmixot, a smoothie-t és a shake-et viszont biztosan szeretni fogják, ezek elkészítése nagyon egyszerű, hiszen gyakorlatilag nem is kell mást tennünk, mint a tejet vagy a joghurtot összeturmixolni a kiválasztott gyümölccsel - például banánnal, eperrel, kivivel, vagy ezezk kombinációival. Almásjoghurt-shake elkészítéséhez a turmixgépben 2 kávéskanálnyi almareszeléket 1 doboz natúr joghurttal elkeverünk, hozzáadunk 3 kávéskanálnyi cukrot, kis ideig tovább kevergetjük, és már önthetjük is a poharakba.
Forrás: CBA magazin, IX. évfolyam, 12. szám, 20-21. oldal, Zsivicza Diánaa
|